RSA konferencija: Poziv za uvođenje sajber Ženevske konvencije

RSA konferencija: Poziv za uvođenje sajber Ženevske konvencije

CLO (chief legal officer) Microsoft-a Brad Smith je na nedavno održanoj RSA konferenciji pozvao za uvođenje digitalne Ženevske konvencije. Smith tvrdi da nepostojanje regulative iz ove oblasti dovodi do stalnih sajber napada vlada na civilno stanovništvo.

On apeluje na zvaničnike svjetskih vlada da se sastanu i usvoje norme koje odnose na sajber bezbjednost, jer se trenutno civili i javna infrastruktura smatraju legitimnim metama.

On tvrdi da kompanije koje se bave informacionom bezbjednošću ne mogu da izađu na kraj sa dobro finansiranim i obučenim napadačima koje rade pod kontrolom države.

Već su postojale inicijative da se ova oblast reguliše u okvirima internacionalnog prava, ali do sada nije postignut dogovor.

Prva inicijativa je pokrenuta 2012. godine kada je William Hague, tada ministar inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva,  na konferenciji u Budimpešti predložio nacrt osnovnih principa ovakve konvencije.

Sporazum koji je pod pokroviteljstvom UN proizašao iz ove inicijative ostao je  mrtvo slovo na papiru, iako je 20 država pristalo na ovaj sporazum.

Jednu od prepreka za uvođenje sajber Ženevske konvencije prestavljaju i same vlade pojedinih država, koje ne žele da se odreknu ovog jeftinog i izuzetno efektivnog oružja.

Druga od prepreka je i to što će predstavnici zajednica teško moći da se usaglase šta se tačno smatra sajber oružjem što je glavni razlog zašto nije postignut konsenzus u slučaju tzv. Vasenarskog dogovora.

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply