LinkedIn banovan u Rusiji

LinkedIn banovan u Rusiji

LinkedIn, najveća poslovno orijentisana socijalna mreža, mogla bi biti zabranjena u Rusiji. Razlog je kršenje zakona o zaštiti ličnih podataka.

Rusija je 2014. godine donijela zakon o zaštiti ličnih podataka koji obavezuje kompanije da lične podatke ruskih državljana čuvaju na serverima u Rusiji. Zakon je pokušaj da se stanovništvo zaštiti od špijuniranja u masovnim programima nadzora koje implementiraju obavještajne agencije drugih država.

Velike firme kao što su Google, Apple i Viber su već premjestile dio svojih servera u Rusiju, dok Facebook, Microsoft i Twitter odbijaju da poštuju ovaj zakon.

LinkedIn je prva velika kompanija koja je zabranjena u Rusiji zbog ne poštovanja ovog zakona. Portparol Roskomnadzor-a, regulatornog tijela za telekomunikacije Ruske federacije, navodi da je LinkedIn izabran kao prva meta zbog istorije bezbjednosnih incidenata koji su pogađali ovu kompaniju.

On dodaje da LinkedIn ne samo da odbija prebaciti servere u Rusiju, već skuplja i šalje van zemlje podatke o licima koja nisu korisnici te socijalne mreže. Iz Roskomnadzor-a tvrde da će ukinuti zabranu kada LinkedIn ispuni njihove zahtjeve.

Interesantno je da je LinkedIn jedina globalno poznata socijalna mreža koja nije zabranjena u Kini, jer je ispunila sve zahtjeve vlasti.   

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply