Izvještaj Anti-Phishing Working Group (APWG)

Izvještaj Anti-Phishing Working Group (APWG)

Prema  izvještaju za drugu polovinu 2014 APWG-a, broj domenskih imena namjenjenih za phishing je dostigao rekordne brojeve, najmanje 120 hiljada napada je izvršeno širom svijeta u toku druge polovine prošle godine, što je najveći broj zabilježen od strane APWG u toku druge polovine neke godine. Izjavili su i da je većina registracije domena izvršena od strane kineskih phishera.

Od 27,253 registrovana maliciozna domena samo 1846 su sadržavala ime poznatog brenda ili neku varijantu toga imena sa samo nekim izmenjenim slovom dok su češće registracije bile samo nasumični nizovi karaktera, navedeno je u izvještaju.

Najpopularnijih deset kompanija bile su meta više od 75% napada širom svijeta sa više od 1000 napada mjesečno. Najčeće mete su bili Apple, PayPal, i Taobao.com, prema izvještaju. Najteži udarac pretrpio je ecommerce sa 39.5% a zatim bankarska industrija sa 22%.

Žrtve ovakvih napada su korisnici sistema koji odlazeći na lažne web sajtove ostavljaju korisnička imena i lozinke, brojeve računa, i lične podatke na raspolaganju napadačima. Informisanje o ovakvim i sličnim napada će pomoći korisniku da se zaštiti u budućnosti.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply