Facebook: Novi metod dvofaktorske autentifikacije

Facebook: Novi metod dvofaktorske autentifikacije

Facebook je uveo podršku za fizičke ključeve kao način dvofaktorske autentifikacije.

Ključevi predstavljaju uređaje koji se priključe na USB port računara, nakon čega je dovoljan pritisak na dugme na uređaju kako bi se korisnik autentifikovao. Iz Facebook-a su izjavili da je ovo jedan od najbezbjednijih načina autentifikacije, jer čini korisnike imunim na phishing napade.

Ova opcija je dostupna korisnicima Chrome i Opera veb čitača. Instrukcije za uvezivanje ključa sa vašim Facebook nalogom možete pronaći ovdje.

Većina kompanija kao sredstvo dvofaktorske autentifikacije pored lozinke zahtijeva unošenje određenog koda. Ovaj kod se ili dobija SMS porukom ili generiše korišćenjem aplikacije na mobilnom telefonu. Problem sa SMS porukom je to što su zabilježeni slučajevi presretanja što u nekim slučajevima omogućava preuzimanje korisničkih naloga bez poznavanja lozinki.

Fizički ključevi su jedno od potencijalnih rješenja za ovaj problem. Isti ključ koje je omogućio Facebook se može koristiti za dvofaktorsku autentifikaciju kod drugih servisa kao što su Google, Dropbox  i GitHub.

Izvor:www.helpnetsecurity.com

Leave a Reply