Zbog terorističkog napada u Londonu vlada UK zahtjeva backdoor

Zbog terorističkog napada u Londonu vlada UK zahtjeva backdoor

Vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu zahtijevaju uvođenje backdoor pristupa u enkripcione servise.

Posljednji u nizu pritisaka na proizvođače aplikacija za razmjenu enkriptovanih poruka dolazi nakon najnovijeg terorističkog napada u Londonu.

U napadu, koji se dogodio 22. marta, 52-godišnji Halid Masud je usmrtio četiri osobe u Londonu. Istraga je pokazala da je napadač dva minuta prije napada koristio WhatsApp.

Već duže vrijeme traje sukob na relaciji vlade i IT kompanije. Korisnici se sve više okreću aplikacijama koje koriste enkripciju, a iza kojih stoje kompanije kao što su Apple, WhatsApp, Telegram, Signal itd. Ove aplikacije su, zbog tajnosti koje nude, popularan izbor korisnika, ali i kriminalaca.

Različite vlade na svijetu pokušavaju da prisile IT kompanije koje da u svoje aplikacije ugrade backdoor kojim bi vladini zvaničnici mogli otključati enkriptovane poruke.

Nakon terorističkih napada u Francuskoj i Njemačkoj iz prošle godine, vlade ovih država su EU predložile obavezno uvođenje backdoor-a u aplikacije koje koriste enkripciju. Vlade SAD-a i Rusije su zahtijevale od Apple-a da otključaju iPhone-e koje su koristili učesnici u terorističkim napadima San Bernadinu  i ubistvu ruskog ambasadora u Turskoj.

Brazil je zabranio korišćenje WhatsApp-a u ovoj državi i zamrznuo račune Facebook-a, kompanije u čijem vlasništvu se nalazi WhatsApp-a.

 

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply