Zastarjeli iOS uređaji prijetnja mrežama preduzeća

Zastarjeli iOS uređaji prijetnja mrežama preduzeća

Kako stariji uređaji često koriste operativne sisteme koji sadrže ranjivosti otklonjene u novim verzijama, dovoljan je jedan kompromitovani iOS uređaj povezan na mrežu da ugrozi njenu sigurnost. 

Prema Duo Labs kompaniji, pola iPhone uređaja koji se danas koriste imaju OS verziju 8.3 ili ranije. Zaostatak za ažurnim verzijama softvera operativnog sistema izlaže ih do 100 poznatih ranjivosti koje su ispravljene u iOS verzijama 8.4 i 8.4.1. Od ovih ranjivosti ističu se Ins0mnia i Quicksand koje omogućavaju aplikacijama da kradu podatke izloženih kredencijala i osjetljive konfiguracione podatke u nezaštićenim direktorijumima. Prema izjavama kompanije 31% iPhone uređaja koristi iOS 8.2 a 14% čak ispod iOS 7 što ih izlaže još većoj količini napada.

Duo Labs procjenjuje da oko 20 miliona iPhone korisnika ne dobija sigurnosna ažuriranja jer imaju stare uređaje koji više nisu podržani. Trenutno iPhone 4s je najstarija podržana platforma, i ukoliko Apple prestane da nudi podršku za ovu platformu još 60 miliona uređaja će prestati da dobija sigurnosna ažuriranja.

Preporučuje se da kompanije edukuju svoje radnike i obavjeste ih o važnosti redovnih ažuriranja te uvedu dodatne politike za korištenje sopstvenih uređaja u poslovnim okruženjima.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply