Tvorci Mirai botneta pomažu FBI kako bi ostali na slobodi

Tvorci Mirai botneta pomažu FBI kako bi ostali na slobodi

Tri hakera koja su prošle godine osuđena zbog razvoja i širenja Mirai botneta pomažu FBI-u kako bi izbjegli dugogodišnje kazne zatvora.

Paras Jha (21) iz Nju Džersija, Josiah White (20) iz Vašingtona i Dalton Norman (21) iz Luiziane prošle godine su priznali krivicu za kreiranje i distribuiranje virusa za kreiranje IoT (Internet of Things) botneta, nazvan Mirai.

Mirai su inicijalno razvili kao bi napadali rivalske servere za video igru Minecraft, međutim ubrzo su shvatili da se ovaj malver može koristiti za razorne DDoS napade. Botnet je iskorišćen za rekordne napade kao što su napad na DNS provajder Dyn i hosting servis OVH.

Zbog spremnosti na saradnju i činjenice da se radi o mlađim licima umjesto uobičajene dugogodišnje kazne hakeri su osuđeni na 5 godina uslovne kazne i 2 500 sati društveno korisnog rada.

Jha, White i Norman u okviru društveno korisnog rada pomažu FBI da se bori sa drugim sajber prijetnjama. Oni su učestovali u istragama koje su dovele do gašenja Kelihos botneta. Kelihos je sačinjen od preko 100 000 računara koji su korišćeni za spam kampanje, phishing napade i slanje ransomware-a. Pored toga pomogli su policijskim agencijama u borbi protiv Memcrashed DDoS napada koji imaju faktor pojačanja od 51 000.

Tužilac Bryan Schroder je izjavio da sajber kriminalci računaju na to da su uvijek tehnički napredniji od policijskih agencija. On je dodao da je ovo jedinstvena prilika da se policijske agencije upoznaju sa znanjem i alatima koje hakeri koriste.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply