Tri člana Carbanak grupe optuženi za krađu 15 milion kreditnih kartica

Tri člana Carbanak grupe optuženi za krađu 15 milion kreditnih kartica

Ministarstvo pravde SAD-a podiglo je optužnicu protiv tri građanina Ukrajine koji su navodno članovi FIN7 hakerske grupe, poznate i kao Carbanak grupa. Sumnja se da je ova grupa odgovorna za krađu preko milijardu američkih dolara iz banaka širom svijeta. Grupa je u napadima koristila malvere pod nazivima Carbanak i Cobalt (zasnovan na Cobalt Strike alatu na pen testiranje)

Dmytro Fedorov (44), Fedir Hladyr (33) i Andrii Kopakov (30) su optuženi za napade na 120 kompanija iz SAD-a u kojima su ukrali podatke o 15 miliona kreditnih kartica. Ministarstvo pravde je navelo da su osumnjičeni ukrali podatke sa preko 6 500 PoS terminala na oko 3 600 lokacija u 47 saveznih država SAD-a. Većina ciljanih kompanija su lanci brze hrane koji uključuju  Chipotle Mexican Grill, Jason"s Deli, Red Robin Gourmet Burgers, Sonic Drive-in, Taco John"s, Chili"s, Arby"s.

Napadači su inicijalni pristup ostvarili korišćenjem phishing email poruka. Ciljani su zaposleni sa javno dostupnim kontaktima. Napadači su navodili zaposlene da otvore maliciozne email poruke koje bi dobili pristup mrežni. Nakon toga su identifikovali PoS terminale sa kojih su krali informacije o kreditnim karticama.

Članovi grupe su optuženi za 26 krivičnih dijela koja uključuju zavjeru, bankarsku prevaru, neovlašćeni pristup, hakovanje računara i krađu identiteta.

Hladyr je uhapšen u Njemačkoj, Fedorov u Poljskoj, a Kolpalov u Španiji. Hladyr se nalazi u Sijetlu gdje očekuje suđenje dok Fedorov i Kopalov čekaju izručenje. Ukoliko budu osuđeni optužene očekuju dugogodišnje zatvorske kazne.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply