Sajber napade od strane terorista treba shvatiti ozbiljno

Sajber napade od strane terorista treba shvatiti ozbiljno

Sajber prijetnje po električnu mrežu, sisteme transporta, bankarski ili industrijski sektor treba shvatiti ozbiljno. Iako do sada nisu zabilježeni slični slučajevi, eksperti se slažu da su sajber napadi na kritičnu infrastrukturu od strane islamista realna prijetnja.

Radikalne grupe kao što su Islamska država ili Al Kaida su poznate pod korišćenju informacionih tehnologija u svrhe regrutovanja i širenja propagande. Eksperti se slažu da je samo pitanje vremena kada će se ove organizacije uključiti u sajber napade na kritičnu infrastrukturu.

Gijom Poupard, direktor francuske Agencije za zaštitu informacionih sistema (ANSSI), izjavio je da ne postoje indicije da ove organizacije trenutno posjeduju kapacitete za ozbiljne napade, ali da se to jako brzo može promijeniti.

Poupard tvrdi da ove organizacije mogu regrutovati plaćenike, koji sa malim brojem ljudi i za malo novca mogu nanijeti ozbiljnu štetu.

Na nedavno održanom ekonomskom samitu u Davosu direktor Europola je takođe upozorio na upotrebu sajber plaćenika od stane radikalnih islamista.  On je izjavio da čak iako ove grupe nemaju svoje kapacitete za napada uvijek ih mogu kupiti ili iznajmiti na Darknet-u.

Prošlog mjeseca ministar odbrane Francuske, Žan-Iv Le Drian, izjavio je da teroristi trenutno koriste internet za planiranje, propagandu i regrutovanje, ali da bi mogli posti ozbiljni protivnici u sajber ratu. On dodaje da tzv. asimetrični napadi, u koje spadaju i sajber napadi, predstavljaju osnovnu metodologiju terorističkih grupa.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply