Nagrada od 5 miliona američkih dolara za hapšenje ruskih hakera

Nagrada od 5 miliona američkih dolara za hapšenje ruskih hakera

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je identitete dva ruska hakera, koje SAD tereti za krađu preko 100 miliona američkih dolara. Riječ je o hakerima pod imenima Maksim Yakubets i Igor Turashev koje SAD tereti za distribuciju malvera pod imenom Dridex. Za informacije koje mogu dovesti do hapšenja ovih hakera Ministarstvo pravde je ponudilo rekordnu nagradu od 5 miliona američkih dolara.

Yakubets je navodno na čelu organizovane kriminalne grupe pod nazivom Evil Corp. Pored optužbi za plasiranje Dridex malvera, SAD tereti Yakubets-a i za plasiranje bankarskog malvera pod nazivom Zeus. Zeus je korišćen u više kampanja, a procjenjuje se da je šteta koju je ovaj malver nanio iznosi preko 70 miliona američkih dolara.  

Yakubets i saradnici počeli su 2009. godine masovnu kampanju u kojima su inficirali desetine hiljada računara u različitim kompanijama, bankama i nevladinim organizacijama. Sa ovih računara sa krali podatke kao što su lozinke i brojevi računa, što im je omogućilo pristup aplikacijama za internet bankarstvo.

Identitet ovih hakera otkrio je FBI u saradnji sa ekvivalentnom agencijom iz UK pod nazivom NCA (National Crime Agency). NCA je 2014. godine pokrenula istragu protiv grupe koja je distribuirala Dridex malver. NCA je takođe pomogao FBI da tokom gašenja Dridex infrastrukture uhapsi i hakera koji se bavio distribucijiom Dridex-a pod imenom Andrey Ghinkul.

FBI i NCA tvrde da je njihova istraga pokazala da je Yakubets pružao usluge i ruskoj vladi tako što je krao povjerljiva dokumenta sa servera širom svijeta.

Izvor: thehackernews.com