Hakovan Bithumb, jedna od najvećih berzi kriptovaluta

Hakovan Bithumb, jedna od najvećih berzi kriptovaluta

Hakeri su ukrali značajne količine Bitcoin i Ethereum kriptovaluta nakon što su preuzeli računar jednog od zaposlenih u Bithumb-u. Bithumb, kompanije iz Južne Koreje, je jedna od najvećih berzi kriptovaluta.

Hakeri su ukrali podatke 31 000 korisnika, što predstavlja otprilike 3% svih korisnika Bithumb-a, koje uključuju e-mail adrese i brojeve telefona korisnika.

Kompromitovane informacije nisu omogućile napadačima direktan pristup Bitcoin i Ethereum novčanicima. Umjesto toga napadači su iskoristili informacije da izvrše phishing kampanju nad korisnicima u kojima su se predstavili kao administratori i tako ukrali kredencijale.

Neki korisnici su prijavili da su im ukradene hiljade, a u nekim slučajevima i stotine hiljada dolara vrijednosti u Bitcoin i Ethereum kriptovalutama. Do sada je preko 100 korisnika Bithumb-a prijavili incident nacionalnoj policijskoj agenciji zaduženoj za sajber kriminal.

Iz Bithumb-a su objavili da će kompenzovati pogođene korisnike sa po 100 000 KRW ( oko 150 BAM), te da će ostale gubitke platiti kada se utvrdi kompletan iznos štete.

Sličan slučaje zabilježen je prije par sedmica kada je sa Yapizon berze, takođe u Južnoj Koreji, ukradeno 3 800 Bitcoin-a.

 

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply