Darkness Fall: Uhapšeni deep web dileri

Darkness Fall: Uhapšeni deep web dileri

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je da su uhapsili više osoba koje sumnjiče za trgovinu narkoticima posredstvom deep web servisa. Dileri su uhapšeni u okviru akcije kodnog imena „Darkness Fall“ koja je izvedena od strane više američkih policijskih agencija koje uključuju Federal Bureau of Investigation (FBI), Drug Enforcement Administration (DEA) i Homeland Security Investigations (HSI).

Među uhapšenim se nalazi i bračni par Matthew i Holly Roberts iz San Antonija koje Ministarstvo pravde SAD-a opisuje kao najuspješnije dilere fentanyl-a (narkotik iz porodice opioida) u SAD-u. Matthew i Holly Roberts su koristeći pseudonim MH4Life trgovali na više deep web marketa koji uključuju Dream Market, Silk Road, Darknet Heroes League, Nucleus i AlphaBay.

U okviru ove operacije ranije ove godine je uhapšen Nick Powell koji je optužen za ilegalnu trgovinu Xanax-om. Tokom hapšenja FBI je od Powell-a zaplijenio 438 000 američkih dolara u Bitcoin kriptovaluti.

Neka od hapšenja već su dovela do priznanja krivice, kao u slučaju Ryan Kluth-a. Kluth je priznao da je posredstvom deep web stranica prodavao fentanyl i dječiju pornografiju za šta će na osnovu dogovora o priznanju krivice biti osuđen na deset godina zatvora.

Deep web je dio interneta kome obični veb čitači koji koriste HTTP(S) protokol ne mogu pristupiti. Ovaj dio interneta koristi specijalne protokole koji sakrivaju identitet korisnika kao što su Tor (The Onion Router) ili I2P.

Policijske agencije koriste različite metode kako bi otkrili identitete anonimnih korisnika na deep web-u. Ministarstvo pravde je otkrilo da su policijske agencije nudile lažne usluge pranja novca na deep web-u kako bi uhapsili sajber kriminalce.

Glavni napredak tokom operacije „Darkness Falls“ bilo je preuzimanje računara kompanije Freedom Hosting nakon što je otkriveno da ova kompanije hostuje ilegalne Tor servise. Agenti FBI-a su nakon preuzimanja računara Freedom Hosting-a modifikovali veb stranice kako bi otkrili identitete anonimnih korisnika.

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply