Bloomberg: Google i Mastercard potpisali tajni sporazum o razmjeni podataka

Bloomberg: Google i Mastercard potpisali tajni sporazum o razmjeni podataka

Sedmicu dana nakon što je Google priznao da prati korisnike i kada isključe lokaciju na mobilnim uređajima pojavile su se nove optužbe na račun IT kompanije. Bloomberg je prošle sedmice objavio članak u kome tvrdi da je Google postigao dogovor sa Mastercard-om koji omogućava Google-u da prati šta korisnici kupuju i kada nisu na internetu. Mastercard je jedan od najvećih platnih procesora na svijetu. Njihove platne kreditne kartice koristi oko dvije milijarde korisnika širom svijeta.

Bloomberg tvrdi da je ovaj dogovor postignut nakon četiri godine pregovora. Dogovor predviđa da će Mastercard  Google-u slati enkriptovane podatke o tome šta korisnici kupuju u radnjama. Ovi podaci će se koristiti u novom Google-ovom marketinškom programu pod nazivom Store Sales Measurement. Program je trenutno u fazi testiranja i omogućava oglašivačima da testiraju kakav efekat imaju njihove online reklame na prodaju u radnjama.

Kada je Google predstavio ovaj program prošle godine naveli su da njihov servis pokriva 70% korisnika platnih kartica u SAD-u. Oni su naveli da dobijaju podatke od neimenovanih partnera. Moguće je da je Google potpisao ugovore i sa drugim platnim procesorima, jer Mastercard ne pokriva 70% korisnika u SAD-u.

Ni Google, ni Mastercard nisu javno objavili saradnju. Iz Mastercard-a su izjavili da su navodi u (Bloomberg-ovom) članku netačni. Oni su izjavili da zbog načina na koji njihova platna mreža funkcioniše nemaju informacije koje artikle korisnici kupuju prilikom online ili običnog šopinga.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply