Australija usvaja prvi zakon protiv enkripcije

Australija usvaja prvi zakon protiv enkripcije

Australija je usvojila zakon kojim može obavezati IT kompanije kao što su Apple, Facebook i Google da isključe kriptografske mjere kako bi policija mogla pratiti kriminalce. Eksperti za sajber bezbjednost tvrde da će ovaj zakon, umjesto da našteti kriminalcima, pomoći istim da naruše bezbjednost i privatnost miliona korisnika.

Bruce Schneier, ekspert iz oblasti računarske bezbjednosti koji radi sa Hardvardom i IBM-om izjavio je da će zakon nepovoljno uticati na računarsku bezbjednost u Australiji i svijetu.

Martin Hellman, jedan od najuticajnijih kriptologa na svijetu, izjavio je da će ovaj zakon povećati kriminal tako što će oslabiti bezbjednost uređaja.

Sudeći po ekspertima zakon je neodređen i nedorečen po mnogim tehničkim pitanjima i ne predviđa tzv. backdoor pristup. Vlada SAD-a je devedesetih godina prošlog vijeka pokušavala da natjera proizvođače IKT opreme da ugrade backdoor pristup, tzv. Clipper chip, u svoje uređaje. Ovaj pristup bi omogućio policijskim agencijama da presreću pozive i podatke.

Visoki zvaničnici policijskih agencija u SAD-u pokušavaju da usvoje zakone koji bi vlastima dozvolili pristup enkriptovanoj komunikaciji. Australijski zakon, prvi zakon ove vrste u svijetu, izgleda kao prvi korak u sprovođenu ove agende u djelo. Australija je članica tzv. Five Eyes alijanse (savez obavještajnih agencija) kojoj još pripadaju SAD, UK, Kanada i Novi Zeland. Dokumenti koje je Edward Snowden objavio 2013. godine optužuju članice ove ovog saveza da su špijunirali građane drugih članica i dijelili informacije međusobno kako bi zaobišli svoje zakone koji štite privatnost građana.

Premijer Australije Scott Morrison izjavio je za Nine Network televiziju da je ovaj zakon potreban. On je izjavio da je veoma bitno da se policijskim agencijama obezbjedi pristup enkriptovanoj komunikaciji, jer teroristi, kriminalci i pedofili koriste tehnologije kao što je WhatsApp za komunikaciju. On je dodao da je opoziciona Labor Party morala biti „dovučena“ za pregovarački sto kako bi podržala zakon. On tvrdi da je ovaj zakon usvojen po hitnom postupku zbog zabrinutosti da bi ekstremisti mogli ciljati skupove povodom proslave praznika.

Australijski zvaničnici su izjavili da end-to-end enkripcija koju koriste Signal, Facebook-ovi WhatsApp i Messenger, Apple-ov iMessage usporava istrage na svim nivoima.

Jedan od glavnih kritičara ovog zakona je američka kompanija Apple. U komentarima na ovaj zakon podnijetim u oktobru Apple je opisao zakon kao nedorečen, te da nije u redu da se oslabi sigurnost miliona građana koji poštuju zakon kako bi se istražilo par koji predstavljaju prijetnju. Apple je izjavio da je enkripcija matematika, te da ne postoji mogućnost da se matematički modeli oslabe za pojedince, bez da utiču na sve.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply