Apple: Hakeri mogu nedetektovano snimati veb kamerom i mikrofonom

Apple: Hakeri mogu nedetektovano snimati veb kamerom i mikrofonom

Apple-ovi Mac računari se, u odnosu na Windows računare, smatraju bolje zaštićenim od virusa. Jedan od razloga je i to što veći broj ljudi piše viruse za Windows nego za Mac OS.

Međutim kako je broj korisnika Mac OS-a porastao tako je porastao i broj hakera koji su zainteresovani da napadanu ove računare. Pošto napadači postaju sve sofisticiraniji možemo očekivati i veći broj virusa za Mac OS, pogotovo za OS X.

Patrick Wardle bezbjednosni istraživač u kompaniji Synack i bivši zaposleni u NSA, je ove sedmice izvršio interesantnu prezentaciju.

U sklopu njegovog predavanja na Virus Bulletin ovaj istraživač je pokazao kako napadači mogu neometano koristiti veb kameru i mikrofone na Mac računarima.

Wardle je demonstrirao kako je moguće preuzeti legitimnu sesiju veb kamere aplikacija kao što su Skype ili FaceTime. Wardle je uspio da bez da bude otkriven snimi kompletan video poziv.

Pored ove prezentacije Wardle je objavio i besplatnu aplikaciju za Mac računare nazvanu OverSight. OverSight upozorava korisnika da ako drugi proces pristupa veb kameri koja se koristi, te mu nudi mogućnost da blokira taj proces.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply