WikiLeaks: CIA špijunira koristeći telefone i televizore, preskače air gap i preuzima automobile

WikiLeaks: CIA špijunira koristeći telefone i televizore, preskače air gap i preuzima automobile

WikiLeaks je objavio 8 761 dokument koji navodno pripadaju CIA-i. Mnogi dokumenti nove oznaku strogo povjerljivo i sadrže detalje o sajber operacijama koje je navodno izvela ova agencija.

Ovi dokumenti nazvani Vault 7 predstavljaju prve iz najavljene serije Year Zero, a sadrže informacije o različitim virusima i mnogobrojnim zero-day ranjivostima koje navodno koristi CIA. Autentičnost dokumenata nije potvrđena.

WikiLeaks navodi da virusi, zero-day ranjivosti i sajber oružje dolaze od partnerskih organizacija kao što su NSA i britanski GCHQ, ali da postoje mnogi alati koje je CIA razvila korišćenjem svojih kapaciteta. CIA navodno raspolaže sa divizijom od 5 000 hakera koji formalno pripadaju CCI (Center for Cyber Intelligence).

CIA navodno ima mogućnost zaobilaženja enkripcije na popularnim aplikacijama kao što su WhatsApp, Signal i Telegram.

Dokumenti takođe otkrivaju detalje o tehnici prisluškivanja, kodnog naziva Weeping Angel, koja koristi mikrofone na „pametnim” televizorima.

Meta napada su bili televizori kompanije Samsung, koji su i ranije kritikovani zbog sistema za primanje glasovnih komandi koji je stalno uključen. TV bi korisniku izgledao kao da je isključen dok bi mikrofoni snimali razgovore u sobi i slali ih na tajne servere.

Arsenal sajber oružja sadrži i multiplatfromski virus pod nazivom HammerDrill koji može raditi na Windows-u, Linux-u, Solaris-u i MacOS-u, a širi se preko CD-ova i USB memorija.

Ovaj virus je dizajniran da izvlači podatke sa računara koji nisu na mreži, tzv. air gapped računara.

Neki dokumenti sugerišu da CIA razvija viruse koji bi preuzeli kontrolu nad automobilima koje bi, po riječima WikiLeaks-a, CIA mogla da koristi za izvršavanje atentata.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply