WiKey: WiFi detektor pokreta sa koji registruje pokrete prstiju

WiKey: WiFi detektor pokreta sa koji registruje pokrete prstiju

​Grupa istraživača sa univerziteta u Nanjing univerziteta u Kini otkrili su novi način za prisluškivanje računara. Istraživači su korišćenjem standardnog WiFi signala napravili detektor pokreta kojim je moguće detektovati i najsitnije pokrete kao što su pritiskanje tastera na tastaturi.

Istraživači korišćenjem ove tehnologije, nazvane WiKey, u 97.5% slučajeva mogu pogoditi šta neko kuca na računaru u blizini. Za eksperiment istraživači su koristili standardni TP-Link WR1043ND WiFi ruter koji košta oko 90 KM i Lenovo X200 laptop (oko 400 KM).

Pored WiKey-a postoji i WiHear koji na osnovu WiFi signala čita sa usana korisnika.

Istraživači tvrde da bi ova tehnologija mogla uvesti revoluciju u interakciju sa računarskim sistemima. Korišćenjem ove tehnologije moguće je pokretima ruke upravljati računarima, konzolama ili crtati u vazduhu.

Ovaj detektor se zasniva na praćenju informacija o stanju kanala standardnog WLAN 802.11 n/ac protokola. Mikro pokrete, kao što su pokreti prstiju tehnologija detektuje korišćenjem razlika u stanju signala.

WiKey koristi MIMO kanale, tj. mogućnost rutera da koristi više antena za komunikaciju sa resiverom. Iz odstupanja jačine signala sa različitih antena moguće je otkriti koje pokrete radi korisnik. Tako je moguće otkriti i položaj ruku na tastaturi i trenutak kada je korisnik pritisnuo taster.

Eksperiment je rađen u kontrolisanom okruženu, te istraživači tvrde da preciznost pada na 77.5% u stvarnim okruženju zbog raznih smetnji. Više detalja može pročitati u istraživačkom radu ovdje.

Vjerovatnoća da napadači izvrše prisluškivanje ovom tehnikom je veoma mala, ali ovaj eksperiment pokazuje šta je sve moguće uraditi sa standardnom tehnologijom i hardverom. Treba napomenuti da su ovo prva istraživanja u ovom smjeru te nije nemoguće da će se u budućnosti pojaviti napadi koji se oslanjaju na ovu tehnologiju.

Izvor:threatpost.com

Leave a Reply