Vlada Francuske uputila poziv na pregovore o bezbjednosti u sajber prostoru

Vlada Francuske uputila poziv na pregovore o bezbjednosti u sajber prostoru

Vlada Francuske najavila je poziv na pregovore koji za cilj imaju uspostavljanje okvira za poboljšanu internet bezbjednost. Ovaj poziv treba da ponovo pokrene pregovore na temu ponašanja država u sajber prostoru koji su prestali prošle godine. Zvaničnici navode da će na otvaranju UNESCO Internet Governance Forum-a u Parizu  biti prezentovan tekst sporazuma i identitet trenutnih potpisnica.

Zvaničnici navode da je sporazum potpisan od strane većine evropskih država, ali da nije potpisan od strane Kine, Rusije i SAD-a. Ipak navode da „kritična masa“ velikih igrača iz SAD-a, kao što su Microsoft i nevladina organizacija Internet Society, podržavaju inicijativu.

Zvaničnici su se odlučili na ovaj korak zbog sve češćih i masovnijih sajber incidenata koji uključuju krađe ličnih informacija korisnika iz baza podataka IT giganata, globalne kampanje malvera kao što su WannaCry i NotPetya, kao i navodno miješanje Rusije tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine.

WannaCry i NotPetya su pogodili preko milijardu korisnika širom svijeta. Za WannaCry se smatra da je razvijen od strane Sjeverne Koreje, dok se NotPetya pripisuje Rusiji. Oba malvera su zasnovana na eksploatacionim kodovima koji su ukradeni od američke špijunske agencije NSA.

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply