Video bloger uhapšen u Ukrajini zbog širenja NotPetya virusa

Video bloger uhapšen u Ukrajini zbog širenja NotPetya virusa

Ukrajinske vlasti uhapsile su pedestjednogodišnjeg Sergey Neverov-a zbog širenja NotPetya virusa i saučesništvo pri utaji poreza. Policija je izjavila da Neverov, inače video bloger i računarski entuzijast iz Nikopola, nije autor virusa, niti stoji iza kampanje širenja.

Kampanja širenja NotPetya virusa pogodila je krajem juna i početkom jula desetine hiljada računara širom svijeta.

Ukrajinske vlasti terete Neverov-a da je postavljanjem virusa na socijalne mreže zarazio preko 400 računara, te da je, namjerno ili ne, pomogao pojedinim kompanijama pri utaji poreza.

On je tokom kampanje došao da uzorka virusa koji je koristio da pokuša pronaći način kako da otključa datoteke bez plaćanja otkupnine. Na video snimku se vidi kako je, tokom testiranja, u dva navrata zarazio svoje računare. Nakon testiranja postavio je virus na hosting servis i na socijalnim mrežama podijelio link sa upozorenjem „koristiti na svoju odgovornost“.

Kompanije u Ukrajini su trebale do 30. juna predati poreske prijave. Nakon pojave NotPetya neke kompanije su iskoristile infekciju kako bi izbjegle rigorozne kazne za kašnjenje pri predaji poreskih prijava.  

Policija sumnja da postoji više slučajeva u kojima su kompanije namjerno zarazile svoje računare korišćenjem uzorka koji je na socijalnim mrežama podijelio Neverov.

Ukoliko bude osuđen Neverov-a očekuje kazna do tri godine zatvora.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply