Ukradeni milioni sa bankomata širom Evrope

Ukradeni milioni sa bankomata širom Evrope

Jedan od omiljenih meta napadača godinama su kreditne kartice korisnika. Napadači koriste različite metode krađe podataka o kreditnim karticama o kojima smo pisali ovdje.

Aktuelan trend u posljednjih par godina je to da se napadači sve više fokusiranju na direktne napade na bankomate umjesto na kreditne kartice. Poznat je slučaj kriminalne grupe iz Rumunije koja je za kratko vrijeme ukrala 4 miliona KM sa bankomata širom EU.

Posljednji talas je otkriven od stanje ruske kompanije Group-IB. Iz Group-IB-a nisu naveli imena banaka koje su pogođene, ali su naveli da se među pogođenim zemljama nalaze Jermenija, Bugarska, Estonija, Gruzija, Bjelorusija, Kirgistan, Moldavija, Španija, Poljska, Holandija, Rumunija, UK, Rusija i Malezija.

Napadači koriste tzv. ATM jackpotting. Ova tehnika podrazumijeva udaljeno instaliranje virusa na bankomat. Ovaj virus nakon posebno unesene sekvence isplaćuje napadačima sav novac koji se nalazi u bankomatu.

Iz Group-IB tvrde da su svi ovi napadi djelo jedne kriminalne grupe pod nazivom Cobalt, koja koristi slične tehnike koje je koristila ruska grupa pod nazivom Buhtrap.

Buhtrap grupa je uhapšena nakon što je ojadila banke u Rusiji za 28 miliona američkih dolara.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply