Uhapšen haker koji je zaustavio širenje WannaCry virusa

Uhapšen haker koji je zaustavio širenje WannaCry virusa

Marcus Hutchins, poznat kao MalwareTech na Twitter-u, uhapšen je u Las Vegasu. Hutchins je postao globalno poznat nakon što je spriječio širenje WannaCry virusa kupovinom domena na kome se trebao nalaziti jedan od C2 servera. Hutchins je onemogućio širenje tako što je na domen postavio komande za gašenje virusa.

Hutchins je uhapšen nakon ovogodišnjeg Def Con-a, zbog navodnog učešća u kreiranju i distribuiranju Kronos bankarskog trojanca u periodu od 2014. do 2015. godine.

Na saslušanju on se izjasnio da nije kriv, nakon čega mu je odobreno da se brani sa slobode uz kauciju od 30 000$ i zabranu napuštanja zemlje. Za krivično djelo za koga ga terete vlasti SAD predviđena je kazna do 40 godina.

Adrian Lobo, Hutchins-ov advokat, izjavila je da je njen klijent nevin te da je svoj život posvetio borbi protiv sajber kriminala. Hutchins ima široku podršku internet zajednice. Neke od njegovih pristalica tvrde da on nije mogao da napiše Kronos, te da je i sam tražio uzorak virusa.

Kronos je bankarski trojanac koji ima za cilj krađu ličnih i finansijskih informacija. Pojavio se 2014. godine na hakerskim forumima na ruskom jeziku gdje se prodavao po cijeni od 7 000$.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply