U 2017. godini otkriveno preko 3 miliona uzoraka virusa za Android

U 2017. godini otkriveno preko 3 miliona uzoraka virusa za Android

Kompanija koja se bavi sajber bezbjednošću, G Data, objavila je izvještaj u kome iznose podataka da je u 2017. godini otkriveno 3 002 482 uzorka virusa koji ciljaju Android operativni sistem. U prosjeku je pronađeno preko 8 225 novih uzoraka dnevno. Broj uzoraka je manji nego u 2016. godini, kada je pronađeno 3 246 284 uzorka, ali je i dalje alarmantan.

Pošto je Android najpopularniji operativni sistem na svijetu česta je meta sajber kriminalaca. Sajber kriminalci pokušavaju i u sve većem broju slučajeva uspijevaju da zaobiđu mehanizme provjere  na Google Play Store. Ovom u prilog ide i podataka da je krajem januara Google objavio da je sa Play Store-a u toku 2017. godine povukao preko 700 000 malicioznih aplikacija, što je porast od 70% u odnosu na 2016. Većina povučenih aplikacija predstavljaju „klonove“ legitimnih aplikacija u koje su ubačene maliciozne komponente.

Iako je povećan broj malicioznih aplikacija koje zaobilaze zaštitne mehanizme, bezbjednost Android operativnog sistema se poboljšava. Pored sve više zaštitnih mehanizama na samom operativnom sistemu glavni faktor poboljšane bezbjednosti je i novi, ubrzani sistem ažuriranja.

Dosadašnji proces ažuriranja imao je sljedeći tok: Android tim objavio izvorni kod ažuriranja, proizvođači procesora adaptiraju kod za svoj hardver, zatim proizvođači „pametnih“ uređaja izvrše svoje modifikacije, nakon čega i mobilni operateri mogu izvršiti modifikacije i tek onda se ažuriranje objavljuje.

U posljednje vrijeme Google pokušava da ubrza proces inicijativama kao što je Project Treble koji je uključen od Android-a 8.0. Treble je doveo do izmjene Android platforme kako bi se odvojila implementacija Android platforme od djelova koda nižeg nivoa za čiju implementaciju su odgovorni proizvođači hardvera. Spojna tačka je tzv. Vendor Interface koji pruža funkcionalnosti koje su specifične za hardver. Ovakav pristup omogućava brža ažuriranja Android operativnog sistema bez dodatnog posla za proizvođače hardvera.  

Android je postao bezbjedniji i zbog velikog broja otklonjenih ranjivosti. U 2017. godini otklonjena je 841 ranjivost na različitim verzijama.

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply