Tramp naredio provjere sajber bezbjednosti u vladi SAD-a

Tramp naredio provjere sajber bezbjednosti u vladi SAD-a

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je izjavio da je DNC Hack dobar primjer zašto SAD treba bolje zaštitne mjere u javnom i u privatnom sektoru.

Predsjednik je namjeravao da potpiše naredbu o pojačanju mjera informacione bezbjednosti u SAD-u, ali je odložio potpisivanje. Tramp je naredio provjeru stanja koja će trajati dva mjeseca. Na sličan korak se odlučila i prethodna administracija koja je poslije napada na OPM naredila utvrđivanje stanja na nacionalnom nivou.

Prilikom napada na OPM (Office of Personal Management) ukradeni su lični podaci preko 21 milion lica. Podaci su ukradeni o trenutnim i bivšim zaposlenim u vladinim institucijama, ali i licima nad kojima su vršene bezbjednosne provjere

The Washington Post objavio je nacrt ove naredbe, koja navodi da će prioritet vlade SAD-a biti da zaštiti i javni i privatni sektor, jer sajber napadi na isti mogu dovesti do značajne štete po ličnu i ekonomsku bezbjednost građana SAD-a.

Grupe koje se bave zaštitom prava na privatnost, kao što su Electronic Privacy Information i Electronic Frontier Foundation kritikovale su novu politiku za koju smatraju da je netransparentna i ne posjeduje dobre mehanizme kontrole od strane javnosti.

Glavno iznenađenje u ovom nacrtu je odsustvo bilo kakve umiješanosti od strane FBI-a, koji je igrao važnu ulogu u borbi protiv sajber napada u prethodnoj administraciji.

Izvor:threatpost.com

Leave a Reply