Symantec je objavio izvještaj o sajber bezbjednosti za 2017. godinu

Symantec je objavio izvještaj o sajber bezbjednosti za 2017. godinu

Symantec je objavio izvještaj o sajber bezbjednosti za 2017. godinu. Sudeći po njihovim podacima hakeri su ukrali 172 milijarde američkih dolara od 978 miliona korisnika za 20 država.

Izvještaj iznosi podatke da je broj žrtava sajber kriminala u SAD-u 143 miliona, što je pola odrasle populacije koja koristi internet. Žrtve su izgubile 19.4 milijarde dolara i u projeku 20 sati na posljedice sajber napada.

Prosječna žrtva sajber kriminalaca koristi više uređaja u lične i poslovne svrhe, ali nije upoznata sa osnovama  sajber bezbjednosti. Korisnici koriste iste lozinke na više platformi i u nekim slučajevima dijele svoje lozinke sa drugim. Zabrinjavajuća je činjenica da u 39% slučajeva žrtve sajber kriminala vjeruju u svoje sposobnosti da se zaštite od hakera.

Istraživanje je pokazalo da korisnici koriste različite zaštitne mehanizme kao što su biometrijska i dvofaktorska autentifikacija i VPN-ovi, ali da i dalje koriste iste lozinke na više platformi.

Kada je u pitanju zaštita podataka korisnika korisnici u 76% slučajeva vjeruju da finansijske institucije mogu zaštititi njihove podatke.

Istraživanje pokazuje da, dok 53% ispitanih nema povjerenja u vladine institucije kada je riječ o zaštiti podataka.  

Zanimljivo je i to što korisnici prave razliku između „stvarnog svijeta“ i „sajber svijeta“. Iako 81% ispitanih smatra da je sajber kriminal krivično djelo oko 25% vjeruje da je krađa u „stvarnom svijetu“ veći prekršaj. Skoro pola ispitanika se složilo da je moralno upitno ponašanje kao što je čitanje tuđih e-mail poruka, korišćenje lažnih e-mail naloga i pristup tuđim finansijskim informacijama opravdano u nekim slučajevima.

 

Izvor:helpnetsecurity.com

Leave a Reply