Spyware za Android i iOS uređaje korišćen u 45 država

Spyware za Android i iOS uređaje korišćen u 45 država

Citizen Lab sa univerziteta u Torontu objavio je izvještaj u kome otkriva detalje upotrebu jednog od najmoćnijih spyware-a za mobilne uređaje. Izvještaj pokriva 174 javno objavljena slučaja zloupotrebe spyware-a pod nazivom Pegausus u 45 država.

Pegasus je malver, proizveden od strane NSO Group kompanije se sjedištem u Izraelu, koji je primarno namijenjen za upotrebu od strane policijskih agencija.

Pegasus omogućava udaljene napade na mobilne uređaje koji koriste Android i iOS operativne sisteme. Nakon uspješno izvedenog napada, napadač ima mogućnost da neopaženo pristupi kameri i mikrofonu uređaja, da pristupi podacima o lokaciji uređajima, te da čita SMS, email i WhatsApp poruke.

Izvještaj navodi da 36 korisnika ovog malvera vrši špijuniranje u 45 država. Izvještaj navodi barem 10 slučajeva u kojima je softver korišćen za špijuniranje van granica države operatora.

Izvještaj navodi da je ovaj malver i ranije korišćen za nelegalne napade na novinare i aktiviste. Citizens Lab dalje tvrdi da iako neki od klijenata NSO koriste ovaj softver u skladu sa zakonom, lista operatora sadrži države koje su i ranije zloupotrebljavale spyware.

Portparol NSO Group-a je objavio izjavu da njihova kompanija poštuje sve zakone država sa kojima posluje, uključujući i propise o izvozu tehnologija.  

Lista država koje su pogođene upotrebom ovog spyware-a uključujue: Alžir, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Kanadu, Obalu slonovače, Egipat, Francusku, Grčku, Indiju, Irak, Izrael, Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Kirgistan, Letoniju, Liban, Libiju, Meksiko, Marko, Holandiju, Oman, Pakistan, Palestinu, Poljsku, Katar, Ruandu, Saudijsku Arabiju, Singapur, Južnu Afriku, Švajcarsku, Tadžikistan, Tajland, Togo, Tunis, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ugandu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan, SAD, Jemen i Zambiju.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply