Simulirani sajber napadi tokom sastanka ministra odbrane EU

Simulirani sajber napadi tokom sastanka ministra odbrane EU

Masivan sajber napad na vojne strukture članica EU, hakeri koriste socijalne mreže i lažne vijesti kako bi širili dezinformacije, vlade moraju brzo odgovoriti na krizu koja se produbljuje.

Ovo je bio jedan od scenarija vježbe koja je održana tokom sastanka ministara odbrane članica EU u Talinu. Ovo je prva vježba ovakvog karaktera koja je izvedena na tako visokom nivou.

Jedna od vježbi, u kojoj su učestovali ministri, bila je simulacija krize nastale tokom pomorske operacije u Mediteranu sličnoj operaciji Sophia. Operacija Sophia je pomorska operacija više članica EU koja ima za cilj suzbijanje krijumčarenja imigranata rutama preko Mediterana.

Nakon prezentovanja scenarija ministrima su podijeljeni tableti na kojima su odgovarali na pitanja kako bi odreagovali na scenarije.

Ministar odbrane Estonije Juri Luik izjavio je da cilj vježbe da upoznaju ministre sa potencijalnim metama i posljedicama sajber napada kao i mjerama koje mogu poduzeti.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg. NATO je u skorije vrijeme u svoj domen operacija, pored zemlje, vazduha i mora, uključio i sajber prostor.

Stoltenberg je izjavio da je NATO primjetio povećanje broja sajber napada od 60% u toku protekle godine.

 

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply