SAD: Početak kraja privatnosti

SAD: Početak kraja privatnosti

Predsjednik SAD-a, Barak Obama, prošle sedmice je promijenio pravila koja se odnose na načina na koji NSA dijeli privatne informacije građana.

U dokumentu, sa koga je skinuta oznaka tajnosti, se navodi da NSA u okviru naredbe 12333 (Executive Order 12333), može dijeliti necenzurisane informacije sa drugim obavještajnim agencijama.

Mnogi se slažu da će ovaj korak smanjiti pravo na privatnost građana SAD-a.

NSA dijeli informacije sa 16 drugih agencija u okviru vlade SAD-a. Pošto druge agencija kao što je FBI imaju striktnija pravila, te je za pristup ličnim informacijama potreban sudski nalog, NSA bi cenzurisala podatke prije slanja.

NSA bi prije slanja skenirala podatke, sakupljene prilikom masovnih kampanja skupljanja informacija o građanima, i iz njih uklonila privatne informacije. Ovo pravilo je izmijenjeno te se sada podaci mogu slati bez filtriranja.

Kejt Tumarelo, iz Electronic Frontier Foundation’s Activism Team-a, NVO-a koji se bavi zaštitom prava korisnika na internetu, u svojoj analizi tvrdi:

„Informacije koje su sakupljene bez naloga, ili učešća suda, kako bi spriječeno strano špijuniranje, sada su dostupne bez ikakve zaštite privatnosti ili filtriranja domaćim policijskim agencija. Ove agencije mogu koristi informacije kako bi procesirali Amerikance koji nisu prijetnja nacionalnoj bezbjednosti ”.

Izvor:threatpost.com

Leave a Reply