Reuters: Yahoo špijunira za vladu SAD-a

Reuters: Yahoo špijunira za vladu SAD-a

Yahoo je 2015. godine kreirao specijalan softver za sakupljanje podataka koje je prosljeđivao obavještajnim agencijama. Reuters tvrdi da ovaj softver skenira dolazne email poruke u potrazi za određenim ključnim riječima.

Kao izvore Reuters navodi tri bivša zaposlena u Yahoo-u. Oni tvrde da je Yahoo dobio zahtjev za ovim softverom od obavještajne agencije, za koju se pretpostavlja da je NSA ili FBI. Tadašnji CEO (Chief Executive Officer) Yahoo-a, Marisa Mejer, je odlučila da udovolji zahtjevu bez da je obavjestila Aleksa Stamosa, tadašnje CISO (Chief Information Security Officer) koji je za sistem saznao par sedmica nakon puštanja u rad.

Aleks Stamos, koji je nakon odluke CEO-a napustio Yahoo kako bi postao CSO (Chief Security Officer) u Facebook-u, tvrdi da je uočio ranjivosti u sistemu koje hakeri mogu eksploatisati kako bi čitali korisničke email poruke.

Iz Yahoo-a su saopštili da je sve što su uradili u skladu sa zakonom SAD-a. Trenutno nije poznato na osnovu kog zakona je neimenovana obavještajna agencija dobila pristup korisničkim nalozima, ali se pretpostavlja da je u pitanju Član 702 Foreign Intelligence Surveillance Act-a na osnovu koga je odobren NSA-ov program za prisluškivanje PRIM.

Google, Twitter i Microsoft tvrde da nemaju slične programe.

Izvor:www.helpnetsecurity.com

Leave a Reply