Razlog zbog koga je Facebook izgubio 60 milijardi dolara

Razlog zbog koga je Facebook izgubio 60 milijardi dolara

Akcije kompanije Facebook su u toku prošle sedmice pale sa 185 dolara po akciji na 160 dolara. Ukupna vrijednost akcija ove kompanije pala je za 60 miliona američkih dolara. Za nagli pad zaslužan je skandal koji uključuje firmu Cambridge Analytics koja je navodno ukrala privatne informacije 50 miliona korisnika iz SAD-a. Ova kompanija je navodno korišćena od strane Republikanske stranke u predsjedničkim izborima održanim 2016. godine.

Informacije o zloupotrebi podataka došle su od dvadesetosmogodišnjeg Chris Wylie-a koji je radio kao analitičar podataka u Cambridge Analytics. Wylie tvrdi da je kompanija kreirala oružje za psihološko ratovanje za Steve Bannon-a, trenutnog glavnog stratega u Bijeloj kući i osobu zaduženu za vođenje kampanje predsjednika SAD-a Donald Tramp-a.

Wylie tvrdi da su alati Cambrige Analytics-a omogućili predviđanje šablona ponašanja i kreiranje prilagođenih reklama koje su uticale na glasače.

Wylie optužuje Facebook da nisu učinili dovoljno da zaštite privatnost svojih korisnika, što je omogućilo Cambrige Analytics-u da bez pristanka prikupi podatke 50 miliona korisnika bez njihovog znanja.

Skupljanje podataka je počelo prije četiri godine kada je psiholog Aleksandr Kogan kontaktirao istraživača pod imenom Michal Kosinski sa namjerom da od njega kupi podatke koje je Kosinski skupio korišćenjem kviza ličnosti na Facebook-u. Iako je Kosinski odbio da proda podatke Kogan je od Cambrige Analyytics-a dobio preko 800 000 američkih dolara da kreira sličan kviz. Kviz bi pored informacija koje korisnik unese trebao povući i informacije sa profila korisnika koje uključuju i strance koje je korisnik lajkovao.

Kogan je dizajnirao kviz nazvan „thisisyourdigitallife“  koji je postao veoma popularan sa preko 270 000 korisnika. Kogan je posredstvom Facebook-ovog API-a uspio da prikupi širok spektar informacija od prijatelja ljudi koji su koristili ovaj kviz. Za kratko vrijeme Kogan je došao do ličnih informacija preko 50 miliona korisnika.

Podaci su iskorišćeni za psihološko profiliranje korisnika koje korišćeno u ciljanim marketinškim kampanjama. Ovakav vid markentinga je po tvrdnjama Wylie-a korišćen u predsjedničkim izborima 2016. godine u SAD-u.

Osnivač Facebook-a Mark Zuckerberg je izjavio prošli petak za CNN „Ovo je veliki gubitak povjerenja i stvarno mi je žao što se ovo desilo“. On je dodao „Ovo je vjerovatno najveća greška koju smo napravili. Naša odgovornost je da se ovakve stvari više nikada ne dogode“. Zukerberg se obavezao da će riješiti problem i štiti privatnost korisnika. On je izjavio da je Facebook 2014. godine već promijenio politike kako bi spriječio zloupotrebu API-a.

Zukerberg je izjavio da će Facebook izvršiti kompletan forenzički pregled svih aplikacija i da će obavijestiti javnost o aplikacijama koje su ilegalno došle do korisničkih podataka. On je dodao da ima namjeru da 20 000 zaposlenih Facebook-a postavi na poslove zaštite privatnosti do kraja godine.

Više vlada i agencija širom svijeta najavilo je istrage u kojima imaju namjeru da provjere da li su njihovi građani postali žrtve sličnih propusta. Neke od država koje pokreću istrage uključuju SAD, Izrael, Kanadu, UK i EU.

Izvršni direktor Cambridge Analytics-a Alexandar Nix suspendovan je sa funkcije nakon što je Channel 4 iz Londona prikazao prilog u kome Nix diskutuje upotrebu mita i korišćenje usluga prostitutki u izbornim kampanjama.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply