Priče koje dokazuju da se sajber kriminal ne isplati

Priče koje dokazuju da se sajber kriminal ne isplati

Nije tajna da sajber kriminal može pojedincima donijeti značajnu dobit.

Npr. procijenjuje se da autori Cerber ransomware-a koristeći RaaS  (Ransomware-as-a-Service) šemu zarađuju oko miliona američkih dolara godišnje.

Iako su autori ovog virusa oprezni i koriste različite metode da izbjegnu detekciju i hapšenje dovoljna je samo jedna greška koja ih može odvesti u zatvor.

Sajber kriminalci rizikuju dugogodišnje zatvorske kazne što ilustruju slijedeći primjeri.

Najnovija od vijesti je primjer Ardit Ferizija sa KiM koji je osuđen u SAD-u na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Ferizi je hakovao hosting kompaniju kako bi došao do ličnih informacija zaposlenih u vojsci SAD-a. On je ove informacije proslijedio ISIS-u. Uhapšen je u Maleziji prošle godine nakon čega je izručen SAD-u.

Jedan od primjera je i pad Kickass Torrents veb stranice. KAT je godinama bio jedan od najpopularnijih portala za preuzimanje ilegalnog sadržaja. Vlasti SAD-a su u julu prošle godine uhapsile Artema Vaulina iz Ukrajine. Vaulin je identifikovan kao vlasnik KAT-a, koji je ugašen dan nakon njegovog hapšenja.

Slijedeći u nizu primjera je i hapšenje pedesetak članova organizovane hakerske grupe u Rusiji. Ova grupa se bavila sajber napadima na Sberbank, od koje su otuđili oko 25 miliona američkih dolara. Ova grupa je razbijena kada su pokušali da ukradu još 40 miliona dolara.

Interesantno je da se članovi ove grupe povezuju sa Angler EK, nekada najrasprostranjenijim exploit kit-om, koji je gotovo nestao sa scene nakon ovih hapšenja.

Poznat je i slučaj dvojice tinejdžera koji su osuđeni na zatvorske kazne od po 10 godina. Ovi tinejdžeri, Zakari Bučta iz SAD-a i Jan Viljem Ruj iz Holandije, su vršili DDoS napade na Xbox live i Play Station Network.

Izvor:www.tripwire.com

Leave a Reply