Poremećeni GPS sistemi više brodova u Crnom moru.

Poremećeni GPS sistemi više brodova u Crnom moru.

Otkriven je poremećaj u GPS navigaciji na brodovima u ruskoj luci Novorossiysk na Crnom moru. GPS (Global Positioning System) koristi satelite u orbiti koji šalju radio signal uređajima za navigaciju.

Anomalije su prvi put zabilježene 22 juna, a primjećene su na preko 20 brodova. Brodovi dobijaju pogrešne lokacije, sudeći po kojima se neki brodovi nalaze na kopnu.

Ukoliko se ispostavi da je riječ o tzv. GPS spoofing-u, a ne grešci u GPS sistemu, ovo će biti prvi dokumentovan masovan GPS spoofing napad.

Demonstraciju ovakvih napada prvi put su izveli studenti sa Univerziteta u Teksasu koji su uspjeli da onemoguće navigaciju jahte čija cijena se procijenjuje na 80 miliona dolara.

Napad je izveden uređajem veličine aktovke koji je studente koštao oko 1000 američkih dolara. Jedan od studenata je kasnije takođe napadom na GPS preuzeo bespilotnu letjelicu Ministarstva odbrane SAD-a.

Zbog napada na GPS navigaciju Mornarička akademija SAD-a apelovala je na ponovno uvođenje navigacije na osnovu nebeskih tijela.  

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply