Operacija Shadow Web: 36 lica osumnjičeno za krađu 530 miliona američkih dolara

Operacija Shadow Web: 36 lica osumnjičeno za krađu 530 miliona američkih dolara

Policijske agencija širom svijeta sprovele su u kooperaciji operaciju Shadow Web. Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je optužnicu u kojoj se 36 lica terete za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je odgovorna za prevare koje su koštale korisnike preko 530 miliona američkih dolara. Od 36 optuženih 13 je već uhapšeno. Među optuženim su građani Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Pakistana, Francuske, Italije, Srbije i samoproglašenog Kosova.

Ova grupa je optužena za prevaru i trgovinu ukradenim finansijskim informacijama na deep web servisu Infraud Organization. Slogan ovog servisa je „In Fraud We Trust“.

Infraud Organization je veb stranica koju je u oktobru 2010. godine osnovao Svyatoslav Bondarenko poznat pod pseudonimom „Obnon“. Ova  stranica je postala popularna i u martu 2017. godine imala je 10 900 registrovanih članova. Članovi su podijeljeni na više kategorija kao što su moderatori, prodavci i kupci. Prodavci nude niz ilegalnih proizvoda i usluga kupcima, dok moderatori osiguravaju izvršenje transakcija i kvalitet isporučenih roba i usluga. Kako bi neko postao član morao je popuniti prijavu na veb stranici koja se odobravala od strane administratora.

Iako su korisnici ove stranice težili ka anonimnosti kako bi se sakrili od posljedica, policijske agencije su uspjele da im uđu u trag i ugase servere ove organizacije.

Izvor:eweek.com

Leave a Reply