Njemačka i Indija zabranile Facebook-u da koristi podatke sa WhatsApp-a

Njemačka i Indija zabranile Facebook-u da koristi podatke sa WhatsApp-a

Prošlog mjeseca WhatsApp je ažurirao svoje uslove korišćenja i politike vezane za privatnosti. Ovim izmjenama WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebook-a, je odlučio da počne slati podatke o korisnicima svojoj matičnoj kompaniji.

Nove politike dovele su WhatsApp u sukob sa Njemačkom i Indijom.

Vrhovni sud u Nju Delhiju je naredio 23 septembra WhatsApp-u da izbriše sve podatke korisnika sa servera prije 25 septembra kada nove politike stupaju na snagu.

Još jedna zabrana je došla od strane Johana Kaspara, komesara za zaštitu podataka i slobodu informaciju u Hamburgu. Kaspar je zabranilo Facebook-u i WhatsApp-u skupljanje podataka o 35 miliona korisnika WhatsApp-a u Njemačkoj. Pored ovog naloženo je da se izbrišu svi podaci koji su poslati Facebook-u od avgusta ove godine.

Kaspar tvrdi da razmjena podataka moguća samo u slučaju da su obe kompanije dobile dopuštenje od strane korisnika, što nije slučaj sa korisnicima WhatsApp-a.

Samo da napomenemo da je Facebook 2014. godine kupio WhatsApp za 19 milijardi američkih dolara. Tom prilikom iz Facebook-a su izjavili da neće postojati razmjena podataka o korisnicima između ove dvije kompanije.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply