Njemačka i Francuska u ratu protiv enkripcije

Njemačka i Francuska u ratu protiv enkripcije

Njemačka i Francuska su uputile prijedlog Evropskoj Uniji, kojim žele da uvedu novi set zakona. Ovi zakoni bi, u slučaju da se usvoje, omogućavali policijskim agencijama dekriptovanje komunikacije.

Predloženi zakoni bi obavezali kompanije kao što su Apple, WhatsApp, Facebook i Telegram da u svoje aplikacije ugrade backdoor i omoguće pristup policijskim agencijama.

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke i Francuske su izjavili da bi njihove vlade trebale dobiti pristup enkriptovanoj komunikaciji u cilju borbe protiv terorizma.

Evropska unija dugo vremena podržavala pravo na privatnost i enkripciju, ove se promijenilo nakon serije terorističkih napada širom Evrope u kojima su teroristi navodno koristili enkriptovanu komunikaciju.

Zagovornici privatnosti tvrde da ako policijske agencije imaju pristup backdoor-ovima isto tako mogu imati i maliciozni napadači. Pored toga tvrde da ni jedna agencija, ma koliko sofisticirana nije imuna na napade, što pokazuje skorašnji napad na NSA.

Evropska komisija je najavila da će na jesen početi rad na novim zakonima za privatnost i bezbjednost mobilne komunikacija. Ovi zakoni će se odnositi kako na telekom operatere tako i na proizvođače softvera kao što su WhatsApp i Telegram.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply