Njemačka: BND je dobio odobrenje da prisluškuje najveći internet hub na svijetu

Njemačka: BND je dobio odobrenje da prisluškuje najveći internet hub na svijetu

Federativni administrativni sud u Lajpcigu objavio je presudu kojom omogućava obavještajnoj agenciji BND (Bundesnachrichtendienst) da prikuplja podatke sa De-Cix internet haba. De-Cix (Deutsche Commercial Internet Exchange) je kompanija sa sjedištem u Frankfurtu koja važi za najveći internet hab na svijetu, sa prosječnim protokom od preko 3 terabajta po sekundi. Usluge ovog haba svakodnevno koristi preko 700 internet provajdera širom svijeta.

De-Cix je tužio Ministarstvo unutrašnjih poslova koje vrši nadzor nad radom BND-a. De-Cix tvrdi da BND na optičke kablove kojim se transportuju podaci postavio Y prizme koje kopiraju saobraćaj i šalju ga američkoj obavještajnoj agenciji NSA koja je partner BND-a. Y prizme kopiraju kompletan nefiltriran saobraćaj. BND po važećim zakonima ima pravo da prisluškuje internacionalni saobraćaj, ali nema pravo da bez sudskog naloga prisluškuje građane Njemačke.

De-Cix je, nakon izricanja presude, izjavio da ih presuda oslobađa krivične odgovornosti u slučaju kršenja zakona koji sprječava prisluškivanje njemačkih građana. Izjava navodi da ova presuda prebacuje odgovornost na Vladu Njemačke. Oni dodaju da će razmotriti mogućnost podnošenja žalbe na presudu Federalnom ustavnom sudu.

Edward Snowden je 2013. godine otkrio je detalje široko rasprostranjenog prisluškivanja koje NSA obavlja širom svijeta. On je otkrio da je jedna od meta i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je tom prilikom izjavila da je „špijuniranje među prijateljim neprihvatljivo“, ali se kasnije ispostavilo da je BND pomagao SAD-u da špijunira svoje evropske saveznike.

Berlin je 2016. godine usvojio set mjera kojima se uvodi veći nadzor nad radom BND-a.

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply