Nije postignut sporazum o izvozu sajber oružja

Nije postignut sporazum o izvozu sajber oružja

Predstavnici 41 države nisu se usaglasili oko kriterijuma za ograničavanje sajber oružja u okviru tzv. „Vasenarskog dogovora” (Wassenaar Arrangement).

Ovaj dogovor se odnosi na zabranu izvoza oružja i tehnologija državama i grupama koje mogu biti prijetnja regionalnoj ili globalnoj bezbjednosti. Predstavnici članica, koje uključuju i SAD, UK, Rusiju, Kanadu, postignu dogovor nakon čega u svom zakonodavstvu uvedu ograničenja na izvoz tehnologije ili oružja.

Zabrane se odnose na stotine različitih tehnologija koje uključuju vojnu tehniku kao što su tenkovi ili nosači aviona, ali i na tehnologije koje se mogu koristi i u civilne i vojne svrhe kao što su napredni radarski sistemi.

Na prijedlog SAD-a 2013. godine uvrštena je i kategorija o intruzivnog softvera. Ova kategorija je uvedena kako bi se represivnim režimima spriječio pristup komercijalnim virusima koje legitimno koriste policijske agencije širom svijeta.

Predstavnici se nisu mogli usaglasiti koje softvere treba ograničiti.

Problem je što bi ograničavanje izvoza uticalo i na istraživače iz oblasti informacione bezbjednosti, kojima bi bio ograničen pristup određenim programima. Pored toga ograničenja bi se odrazila i na akademsku zajednicu koja bi morala cenzurisati svoje radove kako bi ispoštovala zakonske norme.

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply