NATO poklanja Ukrajini opremu za borbu protiv sajber napada

NATO poklanja Ukrajini opremu za borbu protiv sajber napada

Ukrajina je bila žrtva više sajber napada koji uključuju napade na rudarske kompanije, sisteme željeznica, energetsku mrežu i vladine institucije. Vlada Ukrajine je u više navrata za napade optuživala Rusiju, iako nema značajnih dokaza za svoje tvrdnje.

NATO je odlučio da Ukrajini ustupi opremu i sredstva koja bi je zaštitila od sajber napada. U decembru 2014. godine NATO je osnovao fond koji treba da Ukrajini „obezbjedi neophodnu podršku da ojača svoju sajber odbranu, tehničke mogućnosti timova za odgovore na incidente i opremi laboratorije za istragu računarskih incidenta“.

Do juna 2016. u fond je uplaćeno skoro milion evra, ne računajući donacije u vidu opreme od strane Estonije i SAD-a.

Ove sedmice projekt je nastavljen sastankom predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga.

Ukrinform, nacionalna novinska agencija, prenijela je da je Stoltenberg izjavio da će NATO povećati saradnju sa Ukrajinom u oblasti sajber bezbjednosti. On je dodao da je NATO u procesu nabavljanja opreme koja treba zaštiti vladine institucije i omogući istragu u slučajevima sajber napada.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply