Naočare za zaštitu privatnosti

Naočare za zaštitu privatnosti

Usavršavanje algoritama za prepoznavanje lica i građenje masovnih baza podataka izazivaju zabrinutost korisnika. Korisnici smatraju da je njihovo pravo na privatnost ugroženo kreiranjem masovnih baza slika, kako od policijskih agencija, tako i od strane privatnih kompanija.

Postoji zabrinutost, da će se nadzorne kamere uslikati korisnike, i njihove slike sa meta podacima kao što su vrijeme i geografska lokacija snimiti bez njihovog znanja ili odobrenja.

Postoji više projekata koji pokušavaju onemoguće softver za prepoznavanje lica. Najpoznatiji je projekt Privacy Visor, razvijan u Japanu. Problem je što je Privacy Visor set naočara sa 11 upadljivih LED dioda.

Ovaj način iako efikasan, nije nimalo suptilan ni jeftin. Privacy Visor košta 240 američkih dolara.

Druga alternativa potiče od istraživača sa Karnegi Melon univerziteta, koji su korišćenjem 3D štampača proizveli specijalno dizajnirane naočare.

Ištampane naočari ne izgledaju neobično i koštaju 22 centa.

Interesantno je da toliko „zbune” algoritme da su muškarca bijele boje kože u 87% slučajeva prepoznavali kao Milu Jovović, dok su ženu indijskog porijekla prepoznavali kao muškarca arapskog porijekla u 88% slučajeva.

Izvor:nakedsecurity.sophos.com

Leave a Reply