Najavljeno gašenje Google+

Najavljeno gašenje Google+

Google je najavio gašenje socijalne mreže Google+ nakon što su otkrili ranjivost koja je omogućila trećim licima pristup privatnim podacima preko 500 000 korisnika. Kompromitovani podaci uključuju korisnička imena, email adrese, profesiju, datum rođenja, fotografije i informacije o polu.

Ranjivost je bila aktivna od 2015. godine, a zakrpljena je u martu 2018. godine. Pošto su Google+ serveri podešeni da čuvaju logove 2 sedmice kompanija nema tačan broj pogođenih korisnika. Iz Google-a su objavili da za sada nemaju dokaze da je neko iz 438 razvojnih timova koji su imali pristup eksploatisao ovu ranjivost.

Iako je ranjivost otkrivena početkom godine Google je odlučio da je ne objavi detalje zbog skandala koji je zadesio Facebook u vezi sa Cambridge Analytics. Google nije objavio tehničke detalje, ali je ranjivost konceptualno slična ranjivosti koju je Cambridge Analytics iskoristio da ukrade privatne podatke od miliona korisnika Facebook-a.

Google je objavio da gasi Google+ jer nije uspio da pridobije i zadrži značajan broj korisnika. Google+ ima oko 111 miliona korisnika, a prosječna Google+ sesija traje samo 5 sekundi. Gašenje je najavljeno za avgust 2019. godine.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply