Načini na koji sajber kriminalci peru novac

Načini na koji sajber kriminalci peru novac

Dr. Mike McGuire, profesor kriminologije sa Univerziteta Surrey u UK objavio je studiju u kojoj analizira načine na koje sajber kriminalci peru ilegalno stečen novac. On iznosi podatke da sajber kriminalci primarno koriste kriptovalute, valute u video igrama i digitalne platne procesore kako bi oprali novac.

McGuire navodi da novac koji potiče od sajber kriminala predstavlja oko 10% svog opranog novca, a procjenjuje se da je riječ od cifri između 80 i 200 milijardi američkih dolara godišnje. Primarni izbor sajber kriminalaca kriptovalute kao što su Bitcoin i Monero, jer pružaju visok stepen anonimnosti.

Popularnost kriptovaluta omogućila je kriminalcima da posredstvom veb stranica kupuju luksuzne stanove, vile i u par slučajeva privatna ostrva.

Iznenađenje na listi metoda koje koriste sajber kriminalci je korišćenje valuta u video igrama. McGuire tvrdi da kriminalci kupuju opremu, skinove i valute u popularnim igrama koje omogućavaju igračima trgovinu. Zabilježen je slučaj u kome su policija Južne Koreje i Kine uhapsile grupu koja je oprala 38 miliona američkih dolara na Korejskim video igrama.

Podaci sa hakerskih foruma pokazuju da sajber kriminalci koriste platne procesore za pranje novca. Njih 10% koristi PayPal dok 35% koristi servise kao što su Skrill, Dwoll i Zoom.

Dr. McGuire zaključuje: „Sve veća upotreba digitalnih platnih sistema od strane sajber kriminalca stvara probleme globalnim finansijskom sistemu. Prihodi koji su se prije kretali preko provjerenih banaka više se ne mogu pratiti. Digitalni platni procesori su najefektivniji u kombinaciji sa drugim digitalnim resursima kao što su virtualne valute i online bankarstvo. Ove metode se koriste da sakriju trag novca i zbune policijske agencije i finansijske institucije.“

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply