Microsoft: Studija vezana za Tech Support prevare

Microsoft: Studija vezana za Tech Support prevare

Microsoft je objavio studiju u kojoj analizira tzv. Tech Support prevare.

U Tech Support prevarama napadači se predstavljaju kao korisnička podrška dobro poznatih kompanija te nude nepotrebnu udaljenu podršku za određenje proizvode. Tokom sesije udaljeno pristupa napadači traže osjetljive finansijske i lične informacije koje se mogu iskoristi za različite malverzacije, a u nekim slučajevima i za krađu identiteta.

Poznati su i slučajevi kada napadači onemoguće antiviruse na računaru te instaliraju neželjeni i u nekim slučajevima maliciozni softver.

Podaci pokazuju da se 66% učesnika studije susrelo sa Tech Support prevarom u posljednjih 12 mjeseci, dok je 10% učesnika izgubilo novac na ovaj način.

Napadači su najčešće dolazili iz Indije, Kine i SAD-a. U slučajevima kada je riječ o napadačima iz SAD žrtve su uspjele da vrate novac u 92% slučajeva, dok je za Kinu i Indiju postotak bio niži, 58% i 67% respektivno.

Studija donosi i podatke o različitim efikasnostima tehnika za starosne grupe.

Osobe starije od 65 godina su sklonije da informacije odaju putem telefonskog poziva (44% ispitanih) nego korišćenjem drugih tehnika (38% kod pop-up reklama, 33% kod email poruka i 26% kod preusmjeravanja na malicioznu stranicu).

Za razliku od njih korisnici između 18 i 34 godine, koji se generalno smatraju bolje informatički obrazovanim, najčešće postaju žrtve preko pop-up reklama (u 59% slučajeva).

Izvor:www.eweek.com

Leave a Reply