Litecoin i Dash će zamijeniti Bitcoin na deep web-u

Litecoin i Dash će zamijeniti Bitcoin na deep web-u

Recored Future predviđa da će Litecoin i Dash zamijeniti Bitcoin kao glavnu valutu na portalima i marketima koje koriste sajber kriminalci.

Sudeći po postovima na forumima na kojima se okupljaju sve više sajber kriminalaca je nezadovoljno brzinom i troškovima Bitcoin transakcija. Analiza preko 150 najpopularnijih deep web stranica pokazuje da je Bitcoin i dalje najpopularnija valuta. Sljedeća najpopularnije valute su Litecoin i Dash.

Popularnost Bitcoin-a na deep web-u počela je da opada sredinom 2017. godine kada je cijena ove kripto valute počela da se penje ka istorijskom maksimumu. Maksimum je dosegnut sredinom decembra 2017. godine  kada je jedan Bitcoin koštao 19 783 američka dolara.

Porast cijene doveo je do poskupljenja troškova transakcija što ne odgovara sajber kriminalcima. Ekonomija deep web-a se zasniva na svakodnevnim manjim transakcijama. Većina transakcija je u opsegu od 50 do 300 dolara što je dovelo do situacije da oko 30% uplate ode na proviziju pri plaćanjem sa Bitcoin-ima.

Pored visokih troškova drugi faktor koji utiče na smanjenu popularnost Bitcoin-a je i brzina transakcija. Nije rijetka pojava da se verifikacija transakcije čeka preko 24 sata što ne odgovara sajber kriminalcima.

Bitcoin je i dalje najpopularnija valuta koju prihvataju svi trgovci na deep web-u. Na drugom se nalazi Litecoin koji je prihvaćen od 30% trgovaca. Litecoin je pored Bitcoin-a i najstarija valuta koja se koristi. Litecoin je objavljen 2011.godine, koristi istu tehnologiju kao i Bitcoin, s tim da ima ubrzane transakcije.

Na trećem mjestu sa prihvaćanjem od 20% trgovaca nalazi se Dash. Dash je izuzetno popularan na deep web-u i dugo se smatralo da će u potpunosti zamijeniti Bitcoin. Do ovog nije došlo jer Dash nije ispunio očekivanja korisnika.

Nakon Dash-a najpopularniji je Bitcoin Cash koji privhata 13% trgovaca, Etherium sa 9% i Monero sa 6%.

Izvor:securityweek.com

Leave a Reply