Kraj neutralnosti interneta

Kraj neutralnosti interneta

Federalna komisija za telekomunikacije SAD-a (FCC – US Federal Communications Commission) poništila je set pravila koja se odnose na održanje neutralnosti interneta („Net Neutrality“). FCC je glasao prošli utorak i sa 3 od 5 glasova poništio pravila koja zahtijevaju od internet provajdera da sav saobraćaj tretiraju jednako.

Princip neutralnosti interneta obavezuje provajdere da sav saobraćaj tretiraju jednako bez obzira na izvor. Paketi koje šalju velike IT kompanije nemaju prioritet nad običnim korisnicima što svim korisnicima interneta omogućava jednak pristup. Ova odluka omogućava provajderima da prodaju prioritetan pristup korisnicima koji imaju novca da plate isti. Ova odluka bi mogla potisnuti mala i srednja preduzeća kao i start-up kompanije koje neće imati ista sredstva kao veliki IT giganti.

Odluka je podijelila javnost u dvije grupe. Prvu čine veliki internet provajderi kao što su Comcast, Verizon i AT&T, dok drugu grupu čine obični korisnici i većina IT kompanija.

Povodom odluke Mozilla fondacija je izdala objavu sa sljedećim sadržajem:

„Nevjerovatno smo razočarani FCC-ovim glasanjem koje je, po partijskim linijama, odlučilo da ukloni zaštite otvorenog interneta. Ovo je rezultat pokvarenog procesa, pokvarene politike i pokvarenih propisa. Kao što smo i do sada govorili, nastavićemo da se borimo za otvoren internet i nadamo se da će političari odlučiti da zaštite svoje glasaće umjesto da povećaju moć internet provajdera“.

Iz Netflix-a su na Twitter-u objavili sljedeću poruku:

„Razočarani smo odlukom da se unište zaštite  #NetNeutrality-a koje su dovele do ere inovacije, kreativnosti i građanske uključenosti bez presedana. Ovo je početak duge pravne borbe. Netflix je uz inovatore, male i velike, protiv odluke FCC-a“.

Negodovanju se priključio direktor operaciju Facebook-u, Sheryl Sandberg koji je izjavio:

„Današnja odluka FCC-a je razočaravajuća i štetna. Otvoren internet je od kritičnog značaja za nove ideje i ekonomske prilike. Internet provajderi ne bi trebali da odlučuju šta ljudi mogu da vide online niti da naplaćuju više za pristup određenim veb stranicama.“

 

 

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply