Kineski hakeri napali SAD uoči ekonomskog samita

Kineski hakeri napali SAD uoči ekonomskog samita

Istraživači su otkrili slučaj sajber špijunaže protiv SAD-a koju je izvela APT10 grupa. APT10 je visoko sofisticirana hakerska grupa koja je navodno povezana sa kineskom vladom. Ovaj slučaj je otkriven samo par dana prije ekonomskog samita na kome se očekuje prvi sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa sa kinskim predsjednikom Sji Đinpingom.

Istraživači, iz kompanije Fidelis Cybersecurity, su objavili izvještaj u kome navode da je APT10 podmetnula malver na veb stranicu vijeća za vanjsku trgovinu vlade SAD-a (NFTC). Članovi ove organizacije su pored zvaničnika vlade i predstavnici velikih kompanija kao što su Google, Amazon, eBay, IBM, Coca-Cola, Microsoft, Oracle, Cisco, KPMG, Pfizer, Visa, Ford, Halliburton  i Walmart.

Na dio veb stranice koji najavljuje buduće događaje postavljen je link koji vodi na virus pod nazivom Scanbox, koji je korišćen i ranije od strane hakera iz kinskog govornog područja. Scanbox predstavlja maliciozni JavaScript kod koji se koristi za otkrivanje identiteta, a sadrži i ugrađen keylogger. Ova operaciji, nazvana TradeSecret, za cilj je imala da sakupi što više informacija o zaposlenim u velikim korporacijama i lobistima povezanim sa ekonomskim politikama SAD-a. 

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply