Kina uvodi nove propise o distribuciji aplikacija za mobilne uređaje

Kina uvodi nove propise o distribuciji aplikacija za mobilne uređaje

Kineska vlada donijela je odluku po kojoj se sve veb stranice za distribuciju softvera (app store) morati registrovati kod vlade.

Iz China Cyberspace Adminstration, regulacionog tijela za informacione tehnologije kineske vlade, izjavili su da većina app store-a nisu dovoljno striktni prilikom pregleda i distribucije aplikacija. Ovo dovodi do sve češćeg pojavljivanja aplikacija koje šire ilegalan sadržaj i mogu dovesti do štete na uređajima korisnika

Kina je kritikovana od strane zapada da pokušava da cenzuriše online komunikaciju. Krajem prošle godine Kina je usvojila novi zakon o informacionoj bezbjednosti kojim su pojačane mjere kontrole internet saobraćaja.

Odluka koja se odnosi na app store dolazi par sedmica nakon uklanjanja New York Times aplikacije sa Apple-ove stranice namijenjene kineskom tržištu. Apple je uklonio ovu aplikaciju uz obrazloženje da krši zakone Kine.

U Kini su već blokirane neke velike kompanije kao što su Google, Facebook i Twitter.

U nedostatku Google Play-a u Kini postoji više app store-a za Android uređaje. Skoro 50% svih Android aplikacija se instalira korišćenjem app store-a u vlasništvu Baidu-a i Tencent-a.

Izvor:www.securityweek.com

Leave a Reply