Kasperky Lab optužuje Microsoft da neosnovano zabranjuje njihov antivirus

Kasperky Lab optužuje Microsoft da neosnovano zabranjuje njihov antivirus

Ruski proizvođač antivirusa, Kaspersky Lab,  optužuje Microsoft da neosnovano zabranjuje antivirusne proizvode drugih proizvođača na svom operativnom sistemu Windows 10.

Kompanija je podnijela žalbu antimonopolističkoj službi Ruske Federacije u kojoj optužuje Microsoft da zloupotrebljava dominantnu ulogu na tržištu operativnih sistema kako bi progurao svoje antiviruse. Podred ove kompanija je podnijela tužbe federalnoj službi za zaštitu konkurencije u Njemačkoj kao i Evropskoj komisiji.

Windows 10 dolazi sa preinstaliranim besplatnim Windows Defender antivirusom.

Kaspersky tvrdi da su njegovi antivirusi izbrisani na računarima nakon nadogradnje na Windows 10. Pored toga tvrdi da Microsoft pokušava da obeshrabri korisnike sa pop-up-ima koji ih upozoravaju da antivirusi drugih proizvođača mogu nanijeti štetu računaru. Pored ovog Kaspersky zamjera Microsoft-u to što, kako oni tvrde, ne daje dovoljno vremena drugim kompanijama da se adaptiraju na nova ažuriranja koja mogu učiniti njihove antivirusne programe nekompatibilnim.

Iz Microsoft-a su izjavili da je njihov primarni cilj da zaštite svoje korisnike. Oni dodaju da su uvjereni da  Windows 10 u ne krši antimonopolističke zakone i da su spremni da odgovore na sva pitanja od strane odgovornih službi.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply