Kako spriječiti krađu platne kartice

Kako spriječiti krađu platne kartice

Na internetu se pojavio snimak bezbjednosnog stručnjaka koji je, dok je bio na odmoru u Beču, uočio skimmer na bankomatu. Preporučujemo vam da pogledate snimak na linku https://youtu.be/ll4f0Wim4pMSkimmer sa snimka je kvalitetno izrađen i predstavlja savršenu kopiju ulaza za kartice bankomata.  

Skimmer-i su mali uređaji koji se koriste za krađu podataka sa platnih kartica. Postoje različite varijante  od kojih većina kupi podatke sa kartice direktnim kontaktom. Nije neobično da se koriste u kombinaciji sa skrivenim kamerama kako bi napadači došli i do korisničkog PIN-a. 

Kriminalci nakon što ukradu podatke sa kartice najčešće je kloniraju, praveći fizičku kopiju ili prodaju podatke drugim osobama. U zavisnosti od tipa kartica podaci koji se ukradu korišćenjem skimmer-a su dovoljni da kriminalci koriste klonirane kartice za plaćanje.  

Neke od stvari koje će vam pomoći da se zaštitite od krađe platnih kartica su :  

 1. Prilikom plaćanja karticom, nemojte trgovcu govoriti svoj PIN, već ga vi lično ukucajte i pri tome sakrijte drugom rukom. 
 1. Prilikom plaćanja u radnji ne ispuštajte karticu iz vida, jer za skidanje podataka sa kartice dovoljan sekund nepažnje za koje vrijeme trgovac može skinuti podatke ako kod sebe ima skimmer.  
 2. Prilikom korišćenja bankomata prije nego što ubacite karticu provjerite slijedeće :  
 • Provjerite da li slot za karticu iste boje i da li se uklapa vizuelno u ostatak bankomata. 
 • Slomljen slot za karticu ili tragovi lijepka oko slota su znak za uzbunu. 
 • Pokušajte povući slot rukom. 
 • Pokušajte podići tastaturu  za unos podataka. 
 • Provjerite da li postoje skrivene kamere oko ili na bankomatu.  
 • Pokrijte rukom tastaturu prilikom unosa PIN-a. 
 1.  Ako vam se bankomat iz bilo kog razloga učini sumnjivim nemojte ga koristiti. Prije par godina su zabilježeni slučajevi lažnih bankomata. Kriminalci su koristili potpuno funkcionalan bankomat koji je korisnicima isplatio traženi novac, i nakon toga ukrao podatke.  
 1. Prilikom online korišćenja, koristi karticu samo na provjerenim veb stranicama, koje imaju podržavaju HTTPS protokol.  
 1. Dobra praksa je imati odvojenu pre-paid karticu koju ćete koristi isključivo za online plaćanje. 

Koliko su kriminalci domišljati mogu vam pokazati ovi klipovi  : https://youtu.be/y83ZgzuFBSEhttps://youtu.be/sSOgkp9jIvE.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply