Kako je Holandska policija dekriptovala BlackBerry-eve PGP poruke

Kako je Holandska policija dekriptovala BlackBerry-eve PGP poruke

Holandska policija je, u okviru istrage, uspjela da dekriptuje veći broj poruka koje su enkriptovane sa PGP-om.

PGP (Pretty Good Privacy) se koristi za potpisivanje i enkripciju datoteka, direktorijima, email-ova i kompletnih particija.

BlackBerry telefoni dolaze sa ugrađenom PGP enkripcijom te su do do pojave „pametnih” telefona bili omiljeni izbor osoba kojima je stalo do privatnosti njihovih podataka. Zbog visokog stepena bezbjednosti komunikacije BlackBerry su često koristili i kriminalci.

U aprilu prošle godine Holandska policija je uhapsila tridesetšestogodišnjeg muškarca koji je bio umiješan u pranje novca i prodaju prepravljenih BlackBerry telefona osobama iz kriminalnog miljea. U okviru istrage zaplijenjen je i server kompanije Ennetcom koji je sadržavao podatke o end-to-end enkriptovanoj komunikaciji kriminalaca. Ova kompanije je rutirala poruke kroz svoju infrastrukturu kako bi sakrila tragove komunikacije.

Ennetcom je napravio grešku, jer su se ključeve za enkripciju generisali i čuvali na njihovim serverima umjesto na uređajima korisnika.

Nakon otkrića ključeva policija je uspjela da dekriptuje oko 7TB poruka, čime su došli u posjed dokaza za desetine istraga. Neka od djela na koje se ove istrage odnose uključuju trgovinu narkoticima, pranje novca, plaćena ubistva i druge kriminalne aktivnosti.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply