Javelin: Kartične prevare koštale korisnike 16.8 milijardi američkih dolara

Javelin: Kartične prevare koštale korisnike 16.8 milijardi američkih dolara

Javelin Strategy & Research , kompanija koja se bavi istraživanjem krađa od 2003. godine, objavila je podatke za 2017. godinu. Ukupan broj žrtava krađe identiteta u SAD-u porastao je na 16.7 miliona, što je porast od 8%  za samo jednu godinu.

Javelin navodi da su kriminalci korišćenjem ukradenih identiteta stekli korist od oko 16.8 milijardi američkih dolara. Iako se ogromna sredstva ulažu u zaštitu korisnika ovo ne sprječava kriminalce da iz godine u godinu povećaju broj ukradenih informacija. Napadači postaju sve sofisticiraniji i imaju šeme isplata koje se teže otkrivaju.

Najpopularniji način prevare je krađa informacija o platnim karticama posredstvom kupovine na internetu. Javelin-ovi podaci pokazuju da  su korisnici u 81% slučajeva žrtve tzv. Card-not-present prevara dok je u 19% slučajeva došlo do prevare koja je podrazumijevala fizički pristup kartici.

Card-not-present prevare podrazumijevaju krađu informacija vezanih za platne kartice. Kriminalci pokušavaju da dođu do informacija kao što su broj kartice, ime nosioca, datum isteka kartice i CVV koda.

Najčešća metoda je korišćenje phishing napada ili lažnog predstavljanja korišćenjem telefona. U manjem broju slučajeva kriminalci mogu doći do podataka napadima na baze podataka kompanija u kojima je korisnik plaćao karticom.

Podred preuzimanja kartica sve češći trend su pokušaji krađe kredencijala online servise. Kriminalci ciljaju posredničke servise za online plaćanje kao što je PayPal, ali i naloge na servisima za online trgovinu kao što su Amazon i eBay.

Prosječna žrtva prevare u 2017. godini izgubila je 290 američkih dolara i provela je 16 sati na rješavanje posljedica kartične prevare.

Izvor:helpnetsecurity.com

Leave a Reply