Hotspot Shield VPN optužen za špijuniranje korisnika

Hotspot Shield VPN optužen za špijuniranje korisnika

Centre for Democracy and Technology“ (CDT) podnio je tužbu FTC (Federal Trade Comission) protiv kompanije koja stoji iza „Hotspot Shield“  VPN servisa. CDT, grupa koja promoviše privatnost i zaštitu prava korisnika u digitalnim domenu, u tužbi navodi da Hotspot Shield krši svoje politike koje se odnose na privatnost korisnika navodnim praćenjem, presretanjem i skupljanjem korisničkih informacija.

Hotspot Shield je besplatna VPN aplikacija za Android i iOS korisnike sa preko 500 miliona korisnika širom svijeta. Hotspot Shield svojim korisnicima obećava apsolutnu anonimnost, tako što će sakriti IP adrese i identitet korisnika, a njihov saobraćaj prenositi enkriptovanim kanalima. Pored toga Hotspot Shield navodno ne čuva logove o saobraćaju i pristupu svojih korisnika.

CDT tvrdi da su u saradnji sa Carnegie Mellon univerzitetom sproveli istraživanje ovog servisa u kome tvrde da Hotspot Shield ne samo da ne čuva privatnost svojih korisnika već profitira prodajući njihove informacije.

Iz CDT su izjavili : „Potpuno je nefer da se Hotspot Shield predstavlja kao mehanizam za zaštitu privatnosti i bezbjednosti korisničkih informacija, dok profitira od skupljanja i dijeljena informacija sa trećim licima.“

CDT navodi da Hotspot Shield zloupotrebljava svoju ulogu na sljedeće načine:

  • Vrši kontinuirano praćenje i bilježenje korisničkih informacija.
  • Vrši preusmjeravanje korisničkog saobraćaja i prodaje podatke marketinškim kompanijama.
  • Vrši ubacivanje javascript koda u posjećene stranice sa svrhom praćenja korisnika.

CDT takođe dodaje da su inspekcijom Hotspot Shield aplikacija pronašli 5 različitih biblioteka trećih lica čija je svrha praćenje korisnika. Oni dodaju da aplikacije objavljuju osjetljive podatke kao što su imena bežičnih mreža kojima uređaj pristupa (SSID/BSSID), MAC adrese i IMEI broj uređaja.

Izvor:thehackernews.com

Leave a Reply